نام کتاب: الفقه الاسلامى - احکام جهاد
نویسنده: آیت الله حاج سید محمد تقى مدرسى
با چه کسانى جهاد کنیم؟
قرآن کریم:
1 - )وَوَصَّیْنَا الْإِنسَانَ بِوَالِدَیْهِ حُسْناً وَإِن جَاهَدَاکَ لِتُشْرِکَ بِی مَا لَیْسَ لَکَ بِهِعِلْمٌ فَلاَ تُطِعْهُمَا إِلَیَّ مَرْجِعُکُمْ فَأُنَبِّئُکُم بِمَا کُنتُمْ تَعْمَلُونَ(256)).
»ما به انسان توصیه کردیم که به پدر و مادرش نیکى کند و اگر آن دو تلاش کنندکه براى من همتایى قائل شوى که به آن علم ندارى، از آنها پیروى نکن. بازگشت شمابه سوى من است و شما را از آنچه انجام مىدادید با خبر خواهم ساخت.«
2 - )یَا أَیُّهَا النَّبِیُّ جَاهِدِ الْکُفَّارَ وَالْمُنَافِقِینَ وَاغْلُظْ عَلَیْهِمْ وَمَأْوَاهُمْ جَهَنَّمُوَبِئْسَ الْمَصِیرُ(257)).
»اى پیامبر! با کافران و منافقان جهاد کن و بر آنها سخت بگیر و جایگاهشان جهنّماست و چه بد سرنوشتى است.«
3 - )فَلا تُطِعِ الْکَافِرِینَ وَجَاهِدْهُم بِهِ جِهَاداً کَبِیراً(258)).
»از کافران اطاعت نکن و بوسیله آن ]= قرآن[ با آنان جهاد بزرگى بنما.«
مؤمنان براى رسیدن به خشنودى خداوند و نیل به رستگارى و تحقّقاهداف و آرمانهاى بلندى که خداوند براى بندگان مطیع خود در نظر گرفتهاست، تنها به جهاد در راه خدا توسّل مىجویند و به وسیله جهادمىخواهند به حضرت حق تقرّب پیدا کنند.
مؤمنان هیچگاه از جهاد در همه سطوح و در همه ابعاد دستنمىکشند. و هر جا که در راه پیاده کردن احکام دین با مانعى مواجه شوند،در رفع آن و هموار ساختن راه، وارد مبارزه سخت و تلخى مىشوندوبا توکّل بر خداوند، همه توان و تلاش خود را به کار مىبندند.
موانعى که ممکن است در راه حرکت مستمرّ مؤمن به سوى خداوندایجاد شوند و او را از این حرکت باز دارند امورى است که خداوند متعالدر آیه شریفه ذیل بطور مختصر بیان داشته است:
)قُلْ إِن کَانَ آبَاؤُکُمْ وَأَبْنَاؤُکُمْ وَإِخْوَانُکُمْ وَأَزْوَاجُکُمْ وَعَشِیرَتُکُمْ وَأَمْوَالٌاقْتَرَفْتُمُوهَا وَتِجَارَةٌ تَخْشَوْنَ کَسَادَهَا وَمَسَاکِنُ تَرْضَوْنَهَا أَحَبَّ إِلَیْکُم مِنَ اللَّهِ وَرَسُولِهِوَجِهَادٍ فِی سَبِیلِهِ فَتَرَبَّصُوا حَتَّى یَأْتِیَ اللَّهُ بِأَمْرِهِ وَاللَّهُ لاَیَهْدِی الْقَوْمَ الْفَاسِقِینَ(259)).
»بگو اگر پدران و فرزندان و برادران و همسران و طائفه شما، و اموالى که بهدست آوردهاید، و تجارتى که از کساد شدنش مىترسید، و خانههایى که به آن علاقهدارید، در نظرتان از خداوند و پیامبرش و جهاد در راهش محبوبتر است، در انتظاراین باشید که خداوند عذابش را بر شما نازل کند! و خداوند جمعیت نافرمانبردار راهدایت نمىکند.«
گاهى محیط خانوادگى یا قبیلهاى یا شرایط اقتصادى و یا سیاسى در راهاجراى احکام و مقررات دین، مانع ایجاد مىکند، شخص مؤمن با توکّل برخداوند در مقابل همه آنان مىایستد و مبارزه مىکند.
حدیث شریف:
1 - اصبغ بن نباته از حضرت امیرالمؤمنینعلیه السلام روایت مىکند کهآنحضرت در یک حدیث طولانى فرمود:
»... والجهاد على أربع شعب: على الأمر بالمعروف والنهی عن المنکر، والصدق فیالمواطن وشنئان الفاسقین. فمن أمر بالمعروف شدّ ظهر المؤمن، ومن نهى عن المنکر أرغمأنف الشیطان، ومن صدق فیالمواطن قضى الذی علیه، ومن غضب للَّه تعالى غضباللَّه له«(260).
»جهاد بر چهار شعبه است: امر به معروف، نهى از منکر، مقاومت صادقانه درسختیها، و خشم و دشمنى با فاسقان. پس کسى که امر به معروف نماید، مؤمنان راپشتیبانى کرده است. و کسى که نهى از منکر نماید، بینى شیطان را به خاک مالیدهاست، و کسى که در برابر سختیها صادقانه مقاومت نماید، تکلیفى را که بر او بوده بهانجام رسانده است، و کسى که براى خدا غضب کند، خدا هم براى او غضب مىکند.«
2 - باز هم حضرت علىعلیه السلام فرمود:
»زکاة الشجاعة الجهاد فی سبیل اللَّه«(261).
»زکات شجاعت و دلاورى، جهاد در راه خداست.«
3 - باز هم حضرت علىعلیه السلام فرمود:
»جاهدوا فی سبیل اللَّه بأیدیکم، فإن لم تقدروا فجاهدوا بألسنتکم، فإن لم تقدروافجاهدوا بقلوبکم«(262).
»در راه خدا با دستانتان جهاد کنید، اگر نتوانستید با زبانهاىتان جهاد نمایید،و اگر نتوانستید با دلهاىتان جهاد کنید.«
4 - فضیل بن عیاض مىگوید: از امام صادقعلیه السلام پرسیدم که جهادواجب است یا سنّت؟ امامعلیه السلام فرمود:
»جهاد بر چهار قسم است. دو قسم آن واجب است و قسم سوم سنّت است. امّا جزدر کنار واجب انجام نمىشود و قسم چهارم سنّت است.
امّا دو قسم واجب عبارتنداز: مبارزه با نفس در برابر گناهان و معصیت خداوندواین بزرگترین جهاد است، و پیکار با کفّارى که به شما نزدیک هستند، نیز واجباست. امّا جهادى که سنّت است ولى جز با واجب برپا نمىشود این است که جهاد بادشمن بر همه امّت واجب است و اگر همگى ترک کنند، عذاب الهى دامنگیر همه آنانمىشود، امّا در همین مورد، براى امام سنّت است که همراه امّت به میدان جنگ برودو با دشمن نبرد کند. امّا جهاد سنّت، هر سنّتى است که انسان آن را برپا دارد و در راهاحیا و برپاداشتن آن مجاهدت نماید، زیرا کار و کوشش دراین راه از بهترین اعمالوموجب احیاى سنّت است. پیامبر گرامى اسلامصلى الله علیه وآله فرمود: کسى که سنّت حسنهاىایجاد کند و برپادارد، براى او است پاداش آن سنّت و پاداش همه کسانیکه بدان عملمىکنند، بدون اینکه از پاداش خود آنان چیزى کاسته شود.(263)»
تفصیل احکام
بر انسان واجب است که با استفاده از نیرویى که خدا به او داده، احکامدین را برپا بدارد، و در برابر هر کسى که مانع او دراین راه شود مبارزه کندهر چند که پدر و مادر او یا برادرانش یا همسر یا طایفه و یا قوم او باشد. درسطور ذیل این شاخههاى جهاد را شرح مىدهیم:
ادامه مطلب پستهای بعدی
منبع:
http://www.almodarresi.com/Persian/fbook/33/index.htm