از آیات متعدد قرآن برمیآید که به هنگام پایان یافتن عمر جهان، نخست فریاد مهیب و هولناکی شنیده میشود و به دنبال آن نظام کیهانی به هم میخورد و حوادثی که پیش از این یادآور شدیم، رخ میدهند، آنگاه فریاد مهیب دیگری بلند میشود، و پس از آن مردگان زنده شده و در صحنه قیامت حاضر میگردند. قرآن کریم این دو فریاد را با تعبیرهای مختلف بیان کرده است، معروفترین آنها «نفخ در صور» است. آیات مربوط به این قسمت عبارتند از:
الف. نفخ در صور (دمیدن در صور):
«وَ نُفِخَ فِی الصُّورِ فَصَعِقَ مَنْ فِی السَّماواتِ وَ مَنْ فِی الْأَرْضِ إِلاَّ مَنْ شاءَ اللَّهُ ثُمَّ نُفِخَ فِیهِ أُخْرى فَإِذا هُمْ قِیامٌ یَنْظُرُونَ».[1] در صور دمیده میشود، پس آنچه در آسمانها و زمین است، مگر آنان را که خدا بخواهد، میمیرند، آنگاه بار دیگر در صور دمیده میشود، ناگهان مردگان برخاسته و نظاره میکنند، (یا در انتظار میمانند). واژه «نفخ»[2] به معنای دمیدن، و کلمه «صُور» به معنای شیپوری است به شکل شاخ است که سابقاً از آن برای اعلان حوادث مهم استفاده میشد. بنابراین، معنای لغوی این دو واژه روی هم رفته «دمیدن در شیپور» است؛ اما اینکه مراد از آن چیست؟ از ظاهرات آیات قرآنی برمیآید که در لحظه پایانی عمر جهان، دو فریاد بلند و هراسناک به گوش جهانیان میرسد، که نشانه پایان عمر دنیا و آغاز حیات ابدی است. اما اینکه این دو فریاد چگونه و به چه وسیلهای اعلان خواهد شد، کاملاً روشن نیست، اجمالاً میتوان گفت: این دو نفخه، دو کلمه الهی است که یکی «مُمیت» و دیگری «مُحیی» میباشد. لازم به یادآوری است بیشترینه آیات مربوط به نفخ صور، ناظر به نفخ صور دوم میباشند که دو آیه زیر از آن جمله است: 1. «وَ نُفِخَ فِی الصُّورِ فَإِذا هُمْ مِنَ الْأَجْداثِ إِلى رَبِّهِمْ یَنْسِلُونَ».[3] ـ در صور دمیده میشود، ناگهان همگی از قبرها به سوی پروردگارشان میشتابند. 2. «یَوْمَ یُنْفَخُ فِی الصُّورِ فَتَأْتُونَ أَفْواجاً».[4] روزی که در صور دمیده میشود، پس شما گروه گروه میآیید. ب. صیحه (فریاد). این واژه نیز مانند نفخ صور به دو مرحله ناظر است: 1. صیحه مرگ، چنانکه میفرماید: «ما یَنْظُرُونَ إِلاَّ صَیْحَهً واحِدَهً تَأْخُذُهُمْ وَ هُمْ یَخِصِّمُونَ فَلا یَسْتَطِیعُونَ تَوْصِیَهً وَ لا إِلى أَهْلِهِمْ یَرْجِعُونَ».[5] ـ آنان جز در انتظار یک صیحه نیستند در حالی که با یکدیگر مخاصمه میکنند آنان را فرا میگیرد، پس نه میتوانند وصیت کنند، و نه به سوی خانواده خود باز میگردند. 2. صیحه احیاء، چنانکه میفرماید: «إِنْ کانَتْ إِلاَّ صَیْحَهً واحِدَهً فَإِذا هُمْ جَمِیعٌ لَدَیْنا مُحْضَرُونَ».[6] ـ (نفخه صور دوم) جز یک فریاد نیست، پس ناگهان همگی نزد ما حاضر خواهند شد. ج. زجره (فریاد). این واژه تنها ناظر به نفخه دوم است، چنانکه میفرماید: «فَإِنَّما هِیَ زَجْرَهٌ واحِدَهٌ فَإِذا هُمْ بِالسَّاهِرَهِ».[7] ـ (آخرین نفخه) بیش از یک فریاد نیست، پس ناگهان آنان (از درون زمین بیرون آمده) بر روی زمین (یا در عرصه قیامت) قرار میگیرند.[8] د. وَاجِفَه و رَادِفه: «یَوْمَ تَرْجُفُ الرَّاجِفَهُ تَتْبَعُهَا الرَّادِفَهُ»[9]؛ روزی که فریادی بلند زمین را میلرزاند و پس از آن فریاد بلند دیگری خواهد بود. ن: 2126 کلمه «راجفه» به معنای فریاد بلند و وحشتناک، و مقصود از کلمه «رادفه» فریاد بلند دیگری است که ناظر به نفخ صور دوم است. بنابراین، مفاد این آیه با مفاد آیه (68/ سوره زمر) مطابقت دارد.[10]
[1] . زمر/ 68. [2] . در برخی از آیات به جای نفخ در صور نَقْر در ناقور آمده است که باز به همان معنای «نفخ صور» میباشد چنانکه میفرماید: «فَإِذا نُقِرَ فِی النَّاقُورِ فَذلِکَ یَوْمَئِذٍ یَوْمٌ عَسِیرٌ» (مدثر/ 8). [3] . یس/ 57. [4] . نباء/ 18. [5] . یس/ 50ـ49. [6] . یس/ 56. [7] . نازعات/ 13. [8] . آیه 19 سوره صافات نیز به همین مضمون است. [9] . نازعات/ 10ـ9. [10] . مجمع البیان، ج 5، ص 430؛ المیزان، ج 20، ص 184.